An ambleudadeg ed du [Le foulage du blé noir]
Notice
Ganet e fin an naontekvet kantved, Anna Blaise-Bodénant a gont buhez an dud d'ar c'houlz-se e-barzh ar Porzhe e-kichen Douarnenez hag an devezhioù labour p'en em vode an dud hag p'en em sikoure evit al labourioù tenn evel an ambleudadeg ed du. [Née le 20 mars 1920, Anna Blaise Bodénant raconte la vie des gens à cette époque dans le Porzay, près de Douarnenez et les journées de travail quand les gens se rassemblaient et s'entraidaient pour les gros travaux comme le foulage du blé noir.]
Éclairage
Animatour e Radio Breizh-Izel etre 1982 ha 1994, Daniel Jekel a rayo war-dro an abadenn "Beilhadeg e Breizh-Izel", un abadenn savet gantañ, e-lec'h ma glasko bezañ an tostañ posubl eus tud ar vro en ur vont e darempred gante ha dastum pinvidigezh hor sevenadur ha memor ar vro.
Amañ e lak Anna Blaise-Bodénant da gontañ deomp an ambleudadeg ed du. Gwechall e veze hadet gwinizh du e pep lec'h e Breizh. Goude an eost, e oa ret d'an dud ambleudiñ an ed du, da lârout eo frikañ ar greun gant an dreid evit tennañ kuit an douar a oa chomet peget hag ar bluskenn a c'holoe ar greun hag a roe a-hend-all ur blas c'hwerv d'ar bleud. Al labour-se a veze graet er gêr a-raok kas ar greun d'ar vilin.
Ifig Troadec - Dastum
Version française
Créateur et animateur de la fameuse émission "Beilhadeg e Breiz-Izel" (Veillée en Basse-Bretagne) de 1982 à 1994 aux débuts de la station Radio Bretagne Ouest, Daniel Jéquel a su conjuguer radio de proximité et richesse du contenu en faisant vivre et entendre la mémoire de tout un pays.
Ici il revient avec Anna Blaise-Bodénant sur le foulage du blé noir dans le Porzay. Autrefois cultivé en Bretagne, le blé noir demandait après sa récolte à être foulé aux pieds pour en ôter la terre ainsi que la pellicule brunâtre entourant le grain qui donnait un goût amer à la farine. Cette opération était faite à la ferme avant de porter le grain au moulin.
Ifig Troadec - Dastum